keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Luontoon



Viime aikoina luonnon merkitystä ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on alettu tutkimaan yhä enemmän mutta samanaikaisesti ihminen vieraantuu luonnosta hitaasti mutta varmasti. Väki valuu maalta kaupunkeihin, joissa useimpien ainoa kosketus luontoon on satunnainen joutomaan kaistale jossa kasvaa muutamia puita tai pensaita. Pelkkä metsän katselu ikkunasta virkistää mieltä ja voi kohentaa vireystilaa. Arkihuolet unohtuvat hetkeksi ja mieli rentoutuu. Parempi on tietenkin lähteä metsään ihan oikeasti.



 



Kun metsässä on oleskellut 5-7 minuuttia, stressitaso laskee. Luonnon helmassa ihminen elpyy stressistä ja paineista paljon paremmin kuin sisällä. 20 minuutin metsässä oleskelun jälkeen verenpaine laskee ja syke tasaantuu. Pystyt hiljentymään ja tarkastelemaan ympäristöäsi keskittyneesti. Metsässä käyminen on hyödyllistä myös fyysisen terveyden kannalta, liikuntaa saa ihan huomaamatta ja esimerkiksi lapset jotka liikkuvat tiuhaan luonnossa kärsivät selkeästi vähemmän allergioista. Myös vastustuskyky vahvistuu. Reilun puolen tunnin ulkoilun jälkeen turha lihasjännitys ja – kireys poistuu. Olo tuntuu paljon elinvoimaisemmalta ja on helpompi hengittää. Jo tunnin metsäreissu viikoittain on tarpeeksi tuottamaan merkittäviä muutoksia ihmisen terveydelle.



 


Ei siis ihme että merkittävä osa Lapin viehätyksestä matkailukohteena liittyy juurikin luontoon ja sen tarjoamiin aktiviteetteihin. Kaunis luonnonmaisema ja monipuoliset mahdollisuudet ulkoliikuntaan vetävät ihmisiä lataamaan akkujaan niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Vähemmänkin liikkuvat tuntevat pienemmän kynnyksen lähteä metsään kävelylle tai hiihtämään, ja paljon liikkuville on tarjolla monenlaista aktiviteettia. Itse olen kotoisin Etelä-Lapista ja siellä paikalliset ihmiset matkustavat paljon Leville tai Ylläkselle laskettelemaan tai muuten vain lomailemaan. Maisemat ovat ihan erilaisia ja tunnelma rento. Ulkomaalaisen silmiinkin Lapin luonto on kaunis ihan erilaisella tavalla kuin mikään muu paikka. Tästä valttikortista tulisi pitää kiinni.


Lähteet





Saara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti