perjantai 30. syyskuuta 2016

Löydä Lapin parhaat hiihtokeskukset  

                   "Skiing is a dance and a mountain always leads."

Laskettelua harrastetaan ainakin 80 eri maassa. Maailmassa on yhteensä noin 100 miljoonaa laskettelijaa, joista suomalaisia on "vain" 1,3 miljoonaa. Vaikka luku onkin vain murto-osa verrattuna koko maailman laskettelijamäärään, se on silti tärkeä ja suuri luku ainakin meille suomalaisille. Ja lasketteluun ja hiihtokeskuksiin panostetaan. Laskettelukeskuksia on ympäri Suomea, mutta Lappi ja Pohjois-Suomi tarjoavat laskettelijalle koko Suomen pisimmät rinteet ja suurimman lasketeltavan korkeuseron. Pohjoisen tunturit Levi, Ylläs ja Ruka muodostavatkin selvästi Suomen laskettelukeskuksien kärkikolmikon. Etsitpä sitten loivaa ja letkeää laskettelua alas puuteririnteitä tai vaativampien rinteiden tarjoamaa haastetta ja vauhtia, löydät varmasti Lapista mielimäkesi. Kaikki keskukset tarjoavat selkeästi toisistaan eroavia lasketteluolosuhteita niin virtuoosille kuin vasta-alkajallekin. Tähän postaukseen olen koonnut top 3- listan Lapin laskettelukeskuksista.1. Ylläs

"Ylläs on Suomen mittavin hiihtokeskus Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vieressä. Alueella voi unohtaa arjen kiireen ja keskittyä nauttimaan seitsemän tunturin luonnonkauniista maisemista ja konstailemattomasta tunturitunnelmasta."

Ylläs on kaikilla mittapuilla mitattuna Suomen suurin hiihtokeskus. Rinteiden lukumäärä, korkeusero ja rinnekilometrit tekevät Ylläksestä ison jutun. Ylläkseltä löytyy Suomen pisin rinne, joka on peräti 3000 metriä pitkä.  Ylläs kohoaa 720 metriin, joten hyvät maisemat ovat taattu. Pääset varmasti nauttimaan aidosta tunturitunnelmasta ja luonnonkauniista maisemasta kahden kylän - Äkäslompolon ja Ylläsjärven - välillä. 
On esitetty väitteitä, että Ylläs olisi myöskin maailman paras maastohiihtokeskus. Latuverkostoja on yhteensä 330km edestä, joista 38km valaistuja. 

Plussat ja miinukset:
+ Laaja latuverkosto
+ Varsinkin lapsiperheiden mieleen loivien rinteiden ansiosta
+ Lappilainen tunturitunnelma  

- After ski voi olla vähän laimeaa 
- Tyypillistä vaihtelevat sääolosuhteet ja tuuliset kelit
- Majoituspaikkojen etäisyys rinteistä voi olla haaste
- Palvelujen hajanaisuus

2. Levi

Arvostelujen ja tilastojen mukaan Levi jää usein kakkoseksi Ylläkselle, mutta omasta mielestäni ne kamppailevat tasaisesti keskenään.  Perheet ja vanhemmat ihmiset valitsevat varmemmin Ylläksen,  hurjapäisemmät laskettelijat valitsevat Levin. Toki lapsiperheisiin on alettu panostaa selvemmin ja sen kertookin Lastenmaa eturinteiden välittömässä läheisyydessä, sekä Leevilandia South Pointin yhteydessä. Henkilökohtaisesti itse pidän nuorempana ihmisenä silti enemmän Levistä. Levi on vuoden 2016 hiihtokeskus.

Sirkan kylän kupeesta löydät Levitunturin ja sen laskettelukeskuksen. Paikka tunnetaan Levin matkailukeskuksesta, joka on Suomen suurin talviurheilukeskus. Levillä on 43 pituudeltaan ja vaativuudeltaan vaihtelevaa laskettelurinnettä, joista 17 on valaistu. Leviltä löydät myös Suomen suurimman hiihtokoulun. Huippu siintää 531 metrin korkeudessa ja kirkkaalla säällä voi bongata pohjoisesta Pallaksen ja lännestä YlläksenSuurimman rinteen korkeusero on 325 metriä. Pisimmän rinteen pituus on 2500 metriä ja pisimmän hissin pituus 1636 metriä. Levillä on yhteensä 230 kilometriä maastohiihtoon tarkoitettuja hiihtolatuja, jotka ovat myös paljon kehuttuja. 

Plussat ja miinukset:
+ Kansainvälisesti tunnettu
+ After ski -meno
+ Uudistuksia hisseissä, rinteissä ja muissa palveluissa


- Loma-aikoina varmat ruuhkat hisseille
- Korkea hintataso usein

3. Saariselkä

Saariselkä on yksi Suomen suurimmista talviurheilun ja -harrastamisen keskuksista Lapissa. Nimityksellä voidaan periaatteessa viitata niin Saariselän kylään kuin laajempaan tunturialueeseen, joka ulottuu virallisesti Inarin ja Savukosken kunnista Sodankylään asti. Itse Saariselkä kylänä on yllättävän pieni:  kylässä on yksi bensa-asema, yksi suurempi marketti ja kymmenkunta hotellia.

                       

Saariselän laskettelukeskus on nimeltään Ski Saariselkä. Se on rakennettu kauniisti kahden tunturin, Kaunispään ja Iisakkipään rinteille. Huipuista Kaunispää on 437,5 metrin korkeudeltaan hieman korkeampi. Iisakkipää kohoaa 415,5 metrin korkeuteen merenpinnasta. Rinteet ovat nimetty hauskasta lintujen mukaan. Naakka, pöllö ja huuhkaja sopivat aloittelijoille. Haastetta kaipaavat valitsevat lunnin, varpusen tai tilhen.


Plussat ja miinukset:
+ Rauhallinen ja keskellä luontoa
+ Hyviä rinteitä harrastajille
+ Paranemaan päin

- Pieni hiihtokylä
- Täälläkin after ski monia Lapin kohteita rauhallisempaa


Lomaa laskettelukeskukseen suunnittelussa ei aina kannata ensimmäisenä ottaa sitä arvostelujen parasta. Mieti, mitä juuri sinä haluat. Jokaiselle paikalle on erityiset ominaispiirteensä ja niitä vertailemalla löydät varmasti oman mieluisesi. Lumen saapumista odotellessa voimme jo haaveilla tulevasta kaudesta.

TiinaEi kommentteja:

Lähetä kommentti